Balık neyi sevmez ?

Kalem

New member
Balık Ne Sevmez? Biraz Mizah, Biraz Gerçek, Bolca Forum Sohbeti

Arkadaşlar, hiç düşündünüz mü, “Balık neyi sevmez?” diye. Hani biz insanoğlu acıyı severiz ama fazla gelince kıvranırız ya, balıkların da hoşuna gitmeyen şeyler vardır mutlaka. Bu başlık biraz bilim, biraz günlük hayat, biraz da “forumdaş geyikleri” tadında olsun istedim. Çünkü eminim hepimizin bu konuda bir fikri vardır. Kimimiz stratejik yaklaşır “balık oksijensiz kalmayı sevmez” der, kimimiz empati kurar “balık yalnızlığı sevmez” diye atar ortaya. Ben de ikisini harmanlayıp, sizlerle paylaşayım dedim.

Stratejik Erkek Yaklaşımı: Balık Ne Yapar, Ne Yapmaz?

Erkeklerin klasik çözüm odaklı düşünme tarzı var ya, işte balık konusu açıldığında da devreye giriyor:

* “Balık kirli suyu sevmez.”

* “Balık fazla ısınan suyu sevmez.”

* “Balık aç kalmayı sevmez.”

Gayet mantıklı ve stratejik bir liste. Hatta işin matematiğine girip suyun pH değerini, oksijen miktarını falan ölçmeye kalkarlar. Yani onlar için mesele basittir: Doğru koşullar = mutlu balık. Yanlış koşullar = surat asan balık. Bu yaklaşım biraz mühendis kafası gibi: Çözüme odaklan, parametreleri düzenle, balık yaşasın.

Empatik Kadın Yaklaşımı: Balıkların da Hisleri Var!

Kadınların olaya bakışı ise daha farklı. “Balık neyi sevmez?” sorusuna, “Sevilmemeyi!” diye cevap verebilirler. Çünkü onlar için balık, sadece akvaryumun içinde dönen küçük bir canlı değil, evin bir üyesi gibi. Balığın akvaryuma uzun süre camdan bakıp iç geçirdiğini hayal eden, ona “arkadaş” isteyen, yem atarken “afiyet olsun” diyen bir bakış açısı bu. Kadınlar balıkların da ruh hali olduğunu düşünebilir:

* Yalnızlığı sevmez.

* Işığın sürekli açık olmasını sevmez.

* İlgi görmemeyi sevmez.

Hatta iş buradan “balıklar depresyona girer mi?” tartışmasına kadar uzar. Düşünsenize, forumda böyle bir başlık açılmış, kim bilir ne geyikler döner.

Bilimsel Gerçekler: Balığın Tabii ki Sevmediği Şeyler Var

Şimdi işin ciddiyetine gelirsek, balıkların gerçekten hoşlanmadığı şeyleri bilim bize söylüyor:

* Aşırı ışık Balıklar genelde gölgeli, sakin ortamları sever. Sürekli spot ışığı altında kalmaları strese sokar.

* Ani su sıcaklığı değişimi İnsan gibi hasta olurlar, bağışıklıkları düşer.

* Gürültü ve titreşim Yüksek ses ve sarsıntı onları korkutur.

* Düzensiz beslenme Az verirsen aç kalır, fazla verirsen su kirlenir ve yine zarar görür.

Ama işin güzel tarafı şu: Balıkların sevmediği şeyler aslında bize de ders gibi. Biz de kirli ortamdan, ani değişimlerden, gürültüden, düzensizlikten hoşlanmıyoruz. Yani balıklarla sandığımızdan daha çok ortak noktamız var.

Beklenmedik Bir Açı: Balıkların “Bizden” Neyi Sevmediği

Burada biraz eğlenceli düşünelim. Balıklar bizi görüp neler düşünüyor olabilir?

* “Şu insanlar niye cama vuruyor anlamıyorum, kulak zarım kalmadı!”

* “Yem atacaksan at, yoksa göz göze gelmenin manası ne?”

* “Ben yüzüp duruyorum, siz karşıdan televizyon gibi izliyorsunuz, ayıp olmuyor mu?”

Yani belki de balıkların en sevmediği şey, bizim onları ‘seyirlik eşya’ gibi görmemiz. Onlar da kendi halinde yaşayan canlılar sonuçta.

Forum Tadında Bir Geyik: Balıkların Sevmemesi Üzerinden İnsan Halleri

Aslında bu konu tam da forumda tartışmaya uygun. Düşünsenize, balıkların sevmediği şeyler üzerinden insanlar hakkında da konuşabiliriz. Mesela:

* Balık kirli suyu sevmez → İnsan da toksik ortamı sevmez.

* Balık yalnızlığı sevmez → İnsan da sevilmemeyi sevmez.

* Balık ani değişiklikten hoşlanmaz → İnsan da sürpriz faturadan hoşlanmaz.

Böyle kıyaslamalarla hem güleriz hem de biraz düşünürüz.

Peki, Sizce Balık Ne Sevmez?

Benim liste bu şekilde ama eminim sizin de aklınıza yaratıcı şeyler geliyordur. Mesela:

* Balık, tatildeyken “yemini kim verecek?” kaygısını sevmez mi?

* Balık, sürekli aynı dekoru izlemekten sıkılmaz mı?

* Balık, başka balıkların “fazla kabarcıklı” olmasından rahatsız olur mu?

Forumdaşlar, şimdi sözü size bırakıyorum: Sizce balık neyi sevmez? Bilimsel mi düşünürsünüz, empatik mi, yoksa tamamen esprili mi yaklaşırsınız? Gelin bu başlığı hep beraber şenlendirelim.