Dişçiler Hipokrat Yemini eder mi ?

Feki

Global Mod
Global Mod
Dişçiler Hipokrat Yemini Eder mi? Yoksa "Ağzını Aç, Gözünü Kapat" Yeter mi?

Merhaba sevgili forumdaşlar,

Bugün dişçiye giderken ağzımızdan çıkan o klasik cümleyle konuyu açmak istiyorum: “Doktor bey, acıtmayacak değil mi?”

Cevap belli: “Yok yok, hiç acıtmaz.” (Tabii ki hepimiz biliyoruz ki bu cümle, anestezisiz dolguya giden yolun taşlarını döşeyen antik bir yalandır.)

Ama aklıma şu takıldı: Dişçiler Hipokrat Yemini ediyor mu? Yoksa onlar için ayrı bir “Dişokrat Yemini” mi var? Hani şöyle:

“Ağzı açık bırakıp beş dakika sessiz bekleyen her hastanın diline dayanıklılığını test edeceğim. Diş ipini sadece tavsiye edeceğim, asla kullanmayacağım. Ve röntgende görmediğim hiçbir çürüğü, sırf boş vaktim var diye uydurmayacağım.”

Şimdi gelin bu konuyu erkek ve kadın bakış açılarıyla biraz eğlenceli bir şekilde didikleyelim.

---

Erkekler İçin: Strateji ve Çözüm Odaklı Yaklaşım

Erkek forumdaşlarımız dişçiye gidişi genellikle bir askeri operasyon planı gibi ele alır.

- Önce keşif: “Hangi klinik ucuz? Randevu ne zaman? Bedava kahve var mı?”

- Sonra strateji: “Dolgu için değil, kontrol için geldim diyeceğim… belki kurtarırım.”

- Son hamle: “Şimdi mi çektireyim, yoksa düğünden sonra mı? Ya da boş ver, nasıl olsa bir gün düşer kendi kendine!”

Bir erkek için dişçi koltuğuna oturmak, adeta FIFA’da penaltı kullanmaya benzer: Her şey stratejiktir, ama sonuç yine de %90 acıdır.

Hatta şöyle bir yemin etmeleri lazım:

"Dişçiye giderken, masrafı minimize edecek, gerekirse dişi kendi penseyle çekecek, ama asla ‘diş ipi kullan’ sözünü dikkate almayacağım.”

---

Kadınlar İçin: Empati ve İlişki Odaklı Yaklaşım

Kadın forumdaşlarımız içinse dişçi ziyareti daha çok bir terapi seansı gibidir.

- Önce iletişim: “Hocam bugün biraz stresliyim, lütfen bana yumuşak davranın.”

- Sonra empati: “Aa doktor bey, sizin de dişleriniz çok güzelmiş, kendiniz mi yaptınız?”

- Ardından sosyal bağ: “Ben bu koltuğu seviyorum, insan kendini güvende hissediyor, keşke evde de olsa.”

Kadınlar için Hipokrat Yemini’nin dişçi versiyonu daha romantik olabilir:

“Her hastamı anlarım, acısını dindiririm, diş taşlarını temizlerken aynı zamanda ruhundaki taşları da hafifletirim.”

---

Hipokrat Yemini mi, Yoksa ‘Hipodent Yemini’ mi?

Şimdi işin özü şu: Normal doktorlar Hipokrat Yemini ediyor, yani “Zarar vermem, faydalı olurum” diyorlar. Ama dişçiler için durum biraz farklı. Çünkü sizce dolgu makinesi çalışırken çıkan o “vıııııııın” sesi, zarar vermemek midir, yoksa psikolojik işkence midir?

Bence dişçilerin ayrı bir yemini olmalı:

1. “Hastayı asla ‘o dişi kurtaramayız’ diye korkutmayacağım.”

2. “Röntgende ufak bir gölge görünce üç köprü, beş implant önerisiyle gelmeyeceğim.”

3. “Diş fırçalama tekniklerini anlatırken hastaya suçluluk hissettirmeyeceğim.”

---

Forumdaşlara Açık Soru: Sizce Dişçiler Yemini Nasıl Olmalı?

Sevgili forum ahalisi, işte tam burada sizin katkınıza ihtiyaç var!

- Sizce dişçilerin yemini daha çok “acıtmamaya” mı odaklı olmalı, yoksa “fazladan para almamaya” mı?

- Erkekler, stratejik planlarını paylaşsın: Kaç kez “sonra gelirim” deyip hiç gitmediniz?

- Kadınlar, duygusal deneyimlerini anlatsın: Kaç kez “Hocam siz ne tatlısınız” deyip aslında gözyaşlarınıza boğuldunuz?

Benim önerim, forumda ortak bir “Dişokrat Yemini” yazıp, tüm dişçilere göndermek. Belki imzalar toplanır, belki de röntgen filminden bir dilekçe çıkar. Kim bilir?

---

Sonuç Olarak…

Dişçiler Hipokrat Yemini eder mi, bilmiyorum. Ama bildiğim bir şey var: O koltuğa oturan hepimiz, istemsizce “Bir daha şeker yemeyeceğim, vallahi yemeyeceğim” diye kendi kendimize yemin ediyoruz.

Yalnız o yemin, dişçiden çıktıktan sonraki ilk baklavada bozuluyor…

Hadi bakalım forumdaşlar, söz sizde: Sizce gerçek dişçi yemini nasıl olmalı?

Belki de en basiti şudur:

“Acıtmayacağım… yani elimden geleni yapacağım… yani biraz acıyabilir… ama sen de çok şeker yeme kardeşim!” 😁

---

Şimdi Top Sizde!

Forumda şenlik başlasın! Sizden yaratıcı “dişçi yeminleri” bekliyorum. Bakalım kim en komiğini yazacak? 🦷🎉