Anlaşmazlık nasıl yazılır ?

Kalem

New member
“Anlaşmazlık mı, anlaş mazlık mı?” Forumun en masum görünen ama en çok kafa karıştıran sorusu

Forumda bir başlık açılmış: “Anlaşmazlık nasıl yazılır?”

Altına gelen yorumlar ise adeta küçük bir dil laboratuvarı… Kimisi “anlaş mazlık ayrı yazılır” diye emin, kimisi “bitişik değilse ben bu ülkenin Türkçesini yanlış öğrenmişim” modunda. Bir kullanıcı da işi ileri götürüp kelimeyi sesli söyleyerek yazmaya çalışıyor: “an-laş-maz-lık… evet ya bitişik olmalı!”

İşin ilginci, bu kelime aslında sadece yazım meselesi değil; dilin nasıl düşündüğümüzü şekillendirdiğinin de küçük bir örneği.

“Anlaşmazlık” nasıl yazılır? Dilbilgisel gerçek

Kelimenin doğru yazımı: anlaşmazlık (bitişik).

Neden mi? Çünkü bu kelime bir birleşik yapıdır:

“anlaş-” fiil kökü (anlamak / anlaşmak)

“-maz” olumsuzluk eki

“-lık” isim yapım eki

Yani kelime aslında “anlaşamama durumu”nu tek bir kavram olarak ifade eder. Türkçede bu tür yapılar zamanla birleşerek tek kelime haline gelir. “Anlaşmazlık” da artık günlük dilde bir bütün kavramdır.

TDK mantığıyla bakarsak: anlam bütünlüğü oluşmuşsa, yazım da birleşir. Yani bu kelimeyi ayrı yazmak, “kahve sütlü” demek gibi olur; anlaşılır ama standart değildir.

Ama forum kültürünü bilen bilir… Bir kelimenin doğru yazımı bile bazen küçük bir tartışma sebebi olabilir.

Anlaşmazlık sadece kelime değil: İnsan davranışlarının küçük modeli

İlginç olan şu ki, “anlaşmazlık” kelimesi sadece dilbilgisel bir konu değil; sosyal hayatın da merkezinde.

Bir kullanıcı şöyle yazmıştı:

“Kelimeyi yazmayı tartışıyoruz ama biz zaten anlaşmazlığın ta kendisini yaşıyoruz.”

Bu cümle şaka gibi ama oldukça doğru.

Çünkü anlaşmazlık dediğimiz şey çoğu zaman bilgi eksikliğinden değil, yorum farkından doğuyor. Aynı cümleyi iki kişi farklı tonlarla okuyabiliyor. Biri “eleştiri” görürken diğeri “öneri” algılıyor.

Bu noktada insanların yaklaşımlarını cinsiyet üzerinden değil, iletişim tarzı üzerinden okumak daha doğru olur:

Bazı kişiler daha hızlı çözüm arar, sorunu parçalara ayırıp “ne yapabiliriz?” diye düşünür.

Bazı kişiler önce duygunun nedenini anlamaya çalışır, “bu neden böyle hissettirdi?” sorusuna yönelir.

Bazıları ise iki yaklaşımı aynı anda kullanır; hem çözüm ister hem de duyguyu anlamaya çalışır.

Yani mesele “kim nasıl düşünür?” değil, “hangi durumda hangi yaklaşım işe yarar?” sorusudur.

Küçük bir kelime, büyük bir tartışma: Forum psikolojisi

Forumlarda ilginç bir durum vardır:

En basit konu bile kısa sürede derin bir tartışmaya dönüşebilir.

“Anlaşmazlık nasıl yazılır?” sorusu bile şuralara gider:

Yazım kuralları

Dilin evrimi

İnsanların iletişim tarzı

Hatta bazen kişisel deneyim paylaşımları

Bir kullanıcı şöyle demişti:

“Ben bu kelimeyi yanlış yazdığım gün iş yerinde de anlaşmazlık yaşadım.”

Bu tip yorumlar aslında bize şunu gösterir: Dil sadece iletişim aracı değil, aynı zamanda insanların kendini ifade etme biçimi.

E-E-A-T açısından bakarsak (uzmanlık, deneyim, otorite, güvenilirlik), bu tür tartışmalarda en sağlam bilgi genellikle üç kaynaktan gelir:

1. Resmi dil kaynakları (TDK gibi)

2. Dil uzmanlarının açıklamaları

3. Günlük kullanım deneyimi

Bu üçü birleştiğinde ortaya sadece “doğru yazım” değil, “doğru kullanım farkındalığı” çıkar.

Anlaşmazlığı yönetmek: Kelimeden davranışa geçiş

Asıl mesele yazım değilse, o zaman ne?

Asıl mesele, anlaşmazlıkların nasıl yönetildiği.

Bazı insanlar tartışmayı büyütür, bazıları küçültür, bazıları ise hiç fark ettirmeden çözüm üretir. İlginç olan şu ki, başarılı iletişim çoğu zaman “haklı olmak” değil, “anlaşılabilir olmak” üzerine kuruludur.

Forumlarda sık görülen bir örnek:

Bir kişi “bu yanlış” der, diğeri “neden yanlış olduğunu anlamıyorum” der ve tartışma uzar gider.

Oysa daha işlevsel yaklaşım şudur:

“Şu kısımda farklı düşünüyorum”

“Ben böyle anladım, sen nasıl anladın?”

“İki bakış açısını birleştirebilir miyiz?”

Bu cümleler anlaşmazlığı çatışma olmaktan çıkarıp ortak düşünme alanına çevirir.

Küçük bir dil detayı, büyük bir farkındalık

“Anlaşmazlık” kelimesi doğru yazımıyla bile aslında bize bir şey anlatır:

İnsanlar her zaman anlaşmak zorunda değildir, ama anlaşmayı denemek zorundadır.

Kelimenin içinde bile bir süreç var:

önce “anlaş”

sonra “maz” (olumsuzluk)

en sonunda “lık” (durum)

Yani dil bile bize şunu söylüyor: önce ihtimal var, sonra olmayabilirlik ve en sonunda bir durum tanımı.

Forum sorusu: Peki sizce asıl anlaşmazlık nerede başlıyor?

Bazen yazımda mı, bazen anlamda mı, yoksa tamamen insanların aynı kelimeye farklı dünyalar yüklemesinde mi?

Bir kelimeyi doğru yazmak kolay.

Ama o kelimenin işaret ettiği duyguyu doğru okumak… işte orası gerçek mesele.

Belki de “anlaşmazlık” sadece bir kelime değil; herkesin kendi yorum haritasını gösteren küçük bir ayna.