Psikolojide tutum ne demek ?

Dost

New member
Psikolojide Tutum Nedir? Bir Eleştirel Analiz

Giriş: Kişisel Bir Bakış Açısı ve Gözlemlerim

Psikolojinin belki de en temel kavramlarından biri olan "tutum", hayatımızın her anında etkileşimde olduğumuz, kararlarımıza ve davranışlarımıza yön veren bir yapı. Çevremizdeki dünyayı nasıl algıladığımız ve bu algıya göre nasıl tepki verdiğimiz, çoğunlukla tutumlarımız aracılığıyla şekillenir. Kişisel olarak, tutumların günlük yaşantımızdaki rolünü gözlemlediğimde, onlara ne kadar fazla önem verdiğimizi fark ediyorum. Kimi zaman bu tutumlar, bir durum karşısında ani bir tepkimizi yönlendirirken, kimi zaman da bir ilişkiyi ya da durumu daha derinlemesine analiz etmemizi sağlar. Örneğin, bir konuda kendimi tamamen kapalı tutarak, belli bir fikre karşı olumsuz bir tutum geliştirebiliyorum. Aynı şekilde, sosyal çevremdeki bireylerin tutumları da beni etkileyebilir. Bu yazıda, tutumların ne olduğunu, nasıl şekillendiğini ve psikolojik bağlamda ne tür etkileri olduğunu ele alarak, tutumlarla ilgili farklı bakış açılarını irdelemeyi amaçlıyorum.

Tutumların Tanımı ve Psikolojik Temeli

Tutum Nedir?

Psikolojide "tutum", bireylerin belirli bir obje, kişi, grup, durum ya da konuya karşı geliştirdiği düşünce, duygu ve davranış eğilimlerinin bir bileşimi olarak tanımlanır. Bu üçlü yapı (düşünce-duygu-davranış), bir tutumun temelini oluşturur ve bu yapı, kişilerin çevrelerine karşı nasıl bir yaklaşım sergileyeceğini belirler. Örneğin, bir birey çevresindeki insanlara karşı olumlu bir tutum geliştiriyorsa, bu kişi genellikle olumlu duygular besler ve insanlarla etkileşimde bulunurken daha samimi bir yaklaşım sergiler.

Tutumlar genellikle üç temel bileşenden oluşur:

1. Bilişsel Bileşen: Bir konuda sahip olduğumuz inançlar ve düşünceler.

2. Duygusal Bileşen: O konuya yönelik hissettiklerimiz.

3. Davranışsal Bileşen: O konuya yönelik sergilediğimiz davranışlar.

Bu üç bileşen birbirini etkiler ve bir bütün olarak tutumunuzu şekillendirir. Yani bir konuda duyduğumuz hoşnutsuzluk, bu konuda sergilediğimiz olumsuz davranışlarla kendini gösterirken, sahip olduğumuz inançlar da bu tutumu güçlendirebilir.

Tutumların Gelişimi ve Değişimi

Tutumlar Neden ve Nasıl Oluşur?

Tutumlar, bireylerin yaşam deneyimleri, toplumsal etkileşimler, aile yapısı, kültürel faktörler ve öğrenme süreçleri gibi birçok farklı etkenden şekillenir. Bu süreç, genellikle bireyin çevresindeki sosyal çevreyle etkileşime girmesiyle başlar. Örneğin, bir çocuk ailesinden veya öğretmenlerinden duyduğu mesajlarla belirli bir toplumsal meseleye karşı olumlu ya da olumsuz bir tutum geliştirebilir. Aynı şekilde, yaşadığınız çevre veya toplumda ön plana çıkan normlar, sizin tutumlarınızı belirleyebilir. Kimi zaman bu tutumlar bilinçli olarak şekillenirken, kimi zaman da toplumsal baskılar ve geleneksel normlar sayesinde bilinç dışı bir şekilde oluşur.

Tutumların değişimi ise genellikle yeni bilgi edinme, deneyimler ve sosyal etkileşimlerle gerçekleşir. Örneğin, bir kişi daha önce olumsuz bir tutum geliştirdiği bir konuda, yeni bilgiler edindiğinde ya da farklı insanlarla etkileşime girdiğinde tutumunu değiştirebilir. Bu durum, insanların gelişime açık olduklarını ve tutumlarının zamanla değişebileceğini gösterir.

Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Tutum Farklılıkları

Cinsiyetin Tutumlar Üzerindeki Etkisi

Erkekler ve kadınlar arasında tutum farklılıkları olduğu yönünde çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu farklılıklar, biyolojik, sosyo-kültürel ve psikolojik faktörlerden kaynaklanabilir. Genellikle erkeklerin daha stratejik ve çözüm odaklı tutumlar geliştirdiği, kadınların ise daha empatik ve ilişkisel tutumlar sergilediği öne sürülmektedir. Ancak bu tarz genellemelerin her zaman doğru olmadığı, toplumsal cinsiyet rollerinin bireylerin tutumlarını şekillendirdiği unutulmamalıdır.

Kadınlar, daha çok sosyal bağlar kurmaya ve başkalarının duygusal ihtiyaçlarını anlamaya eğilimli olabilirler. Bu empatik yaklaşım, onların ilişkilere ve sosyal etkileşimlere daha duyarlı olmalarına neden olabilir. Erkekler ise daha analitik ve problem çözmeye yönelik bir tutum sergileyebilirler. Ancak bu farklılıklar, her bireyin içinde bulunduğu toplumsal yapı ve kişisel deneyimlerine göre değişiklik gösterebilir. Cinsiyetin, tutumlar üzerindeki etkisi oldukça karmaşıktır ve sadece toplumsal normlar değil, bireysel farklılıklar da önemli bir rol oynar.

Tutumların Güçlü ve Zayıf Yönleri

Tutumların Psikolojik Yaşamımıza Etkileri

Tutumlar, bireylerin psikolojik yaşamında önemli bir yer tutar. İyi şekillendirilmiş tutumlar, bireyin çevresine uyum sağlamasına, sosyal ilişkilerde başarılı olmasına ve stresle başa çıkmasına yardımcı olabilir. Örneğin, olumlu bir tutum sergileyen bireyler, olumsuz durumlarla karşılaştıklarında bile daha sakin kalabilir ve çözüm odaklı düşünebilir. Bununla birlikte, aşırı olumsuz tutumlar, bireyde anksiyete, depresyon gibi psikolojik sorunlara yol açabilir. Kişinin çevresindeki insanlarla ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir ve hayat kalitesini düşürebilir.

Tutumların zayıf yönlerinden biri ise, sabit ve esnek olmayan bir yapıya sahip olmalarıdır. Bireyler, genellikle mevcut tutumlarına sıkı sıkıya bağlı kalırlar ve bu da onların farklı bakış açılarını kabul etmelerini zorlaştırabilir. Örneğin, politik ya da sosyal konularda tutumlar, bireylerin bir süre sonra kör bir şekilde ideolojilere saplanmalarına neden olabilir. Bu da onların empatik yaklaşımlar geliştirmelerini engelleyebilir.

Sonuç: Tutumlarımızı Nasıl Geliştirebiliriz?

Düşünmeye Teşvik Edici Sorular

Tutumlar, psikolojik sağlığımızı ve sosyal etkileşimlerimizi derinden etkileyebilir. Bu nedenle, tutumlarımızı gözden geçirmek ve gerektiğinde değiştirmek önemlidir. Kendimize şu soruları sorarak tutumlarımızı değerlendirebiliriz:

Bir konuda geliştirdiğim tutumun arkasında hangi inançlarım yatıyor?

Bu tutum, benim günlük yaşamımda nasıl bir etki yaratıyor?

Daha açık fikirli olmak, hayatımda ne gibi değişikliklere yol açabilir?

Sonuç olarak, tutumlar psikolojik yaşamımızın önemli bir parçasıdır. Ancak, bunların hem güçlü hem de zayıf yönleri vardır. Bireyler, tutumlarını geliştirerek daha sağlıklı ve empatik bir yaşam sürebilirler.